Twee historische kerkattributen teruggeplaatst.
Bij een speurtocht naar oude kerkelijke archieven in de kerk kwamen ook twee onderdelen van de kerk in de Langestraat te voorschijn. Een wijwaterbakje en een oude (zo niet zeer oude) altaarsteen.
In 1943 kreeg het toenmalige kerkbestuur de opdracht de kerk in de Langestraat te verlaten. Hij moest gesloopt worden. Gesloopt om “schootsveld” te maken voor de oorlogsvoering van het toenmalige duitse bezettingsleger. In 1944 was de kerk verdwenen. Er is tot op heden zelfs geen foto van de kerk teruggevonden.
Na de oorlog beschikte de kerk over een noodkerkje aan de Middenweg en vervolgens over de kerk aan de Timorlaan. Beiden voltooid verleden tijd. Gelukkig blijkt onze kerk ook te beschikken over oude doopboeken (archief Alkmaar) en oude “waardeloze” waardepapieren uit de tijd van de Bataafsche Republiek en vlak daarna.
Toen in 1837 het houten kerkje aan de Langestraat volkomen verrot bleek, is op dezelfde plek een stenen kerkje in zeer korte tijd neergezet. Tijdens de bouwperiode mocht de parochie gebruik maken van een oude school.
En nu hebben we uit die kerk weer een tweetal dingen terug. De wijwaterbak, die door Richard in de kerk is bevestigd, en een atlaarsteentje. Het altaarsteentje is waarschijnlijk een stuk ouder dan de wijwaterbak en meegenomen uit de gesloopte houten kerk. Als dat zo is, dan komt het steentje uit 1672. Dus 328 jaar oud. Oftewel het oudste stukje Den Helder hangt op dit moment in de sacristie van onze kerk. Om trots op te zijn!