20200607 Zondag van de Drie-eenheid

Persoonlijke god kinderachtig?
Veel vrienden van mij hebben moeite om zich God als een persoon voor te stellen. Sommigen zijn helemaal niet godsdienstig of spiritueel, maar anderen geven aan dat ze denken en geloven dat er wel iets is, maar zeker niet een soort oud mannetje met een baard op een wolk die af en toe op knopjes drukt en aan touwtjes trekt om de boel hier op aarde in goede banen te leiden. Een persoonlijke God komt bij hen als erg kinderachtig over.

Mozes ontmoet de macht die het heelal heeft laten ontstaan
Voor Mozes was dat totaal anders. Hij ging de berg op om de macht te ontmoeten die achter het ontstaan van het heelal zit. In de taal van vandaag: de oorzaak van de oerknal, die enorme uitbarsting van energie waaruit de oudste sterren zijn ontstaan, na miljarden jaren ook de zon en de aarde waarop ten slotte wij mensen leven.
In de taal van Mozes: hij ging de Schepper van hemel en aarde ontmoeten.
Ontzagwekkend.
En die scheppende macht achter het ontstaan van het heelal blijkt zich te gedragen als een persoon die zich bekommert om de mensen van zijn zijn volk. Mozes krijgt regels mee die mensen vrij moeten maken van de wetten van de evolutie waaraan alle andere dieren gehoorzamen, omdat ze uit instinct handelen. Mensen kunnen de zwakke beschermen tegen de wet van het recht van de sterkste die in de rest van het dierenrijk regeert.
Mozes is er doordrongen van geraakt -en wij met hem- dat die hele schepping een miljarden jaren durende aanloop is geweest om op een minuscuul planeetje een diersoort, de MENS genaamd in staat te stellen om vrij te zijn en te genieten van al het goede dat de schepping te bieden heeft.

Jezus
Ik heb soms momenten dat ik dat soort waarheden heel duidelijk voel, maar ook momenten waarop het me duizelt. Hoe moet ik me ook miljarden jaren voorstellen.
Op die momenten richt ik me meestal op Jezus. Dan denk ik: Misschien voel ik met altijd even vanzelfsprekend thuis bij dit soort hoge gedachten, maar ik voel me wel thuis bij die persoon Jezus. En hij noemt die macht achter het ontstaan van het heelal simpelweg Vader en hij roept ons mensen van nu op om te bidden en ons te richten tot die Vader.

Jezus
Ik heb soms momenten dat ik dat soort waarheden heel duidelijk voel, maar ook momenten waarop het me duizelt. Hoe moet ik me ook miljarden jaren voorstellen.
Op die momenten richt ik me meestal op Jezus. Dan denk ik: Misschien voel ik met altijd even vanzelfsprekend thuis bij dit soort hoge gedachten, maar ik voel me wel thuis bij die persoon Jezus. En hij noemt die macht achter het ontstaan van het heelal simpelweg Vader en hij roept ons mensen van nu op om te bidden en ons te richten tot die Vader.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.