20180121 Vissers van mensen

Jezus valt de mensen rauw op het dak

Wat was er met die Jezus aan de hand dat nuchtere vissers hun werk en familie achterlieten en hem onmiddellijk achternaliepen?

Toen Truus en ik het verhaal samen lazen kwam die vraag natuurlijk meteen op.

We probeerden het ons voor te stellen.

Dus ik zei: Stel dat er NU iemand bij je aanbelt en ons vraagt om mee te gaan, wat zou dat dan betekenen?

Nou voor mij betekende dat dat ik mijn motor zou laten staan. Misschien nog een appje aan Wilma Ik kom vanavond niet eten en ik weet ook niet of ik wel weer in Egmond kom. Ik zou mijn motorjek maar aandoen, want dat is in elk geval waterdicht en warm.

Truus zou Mosje, haar hond, op een of andere manier goed verzorgd achter willen laten. Gauw nog even een briefje bij de buren door de brievenbus doen?

We konden het ons gewoon niet serieus voorstellen dat we dat zouden doen.

Maar die vissers doen het wel.

Ze laten hun netten en bootjes waar ze misschien jaren voor hebben gespaard gewoon liggen. Er staat nergens te lezen dat ze nog even afscheid nemen van hun familie. Bij de tweede groep staat zelfs letterlijk dat ze hun vader en de dagloners achterlieten. Zoek het maar uit, wij zijn weg.

Het bijzondere van Jezus

We veronderstelden dat Jezus dan wel iets heel bijzonders gehad moet hebben.

Aan het begin staat te lezen dat hij het evangelie van God preekt en dat hij daarbij zegt: Het is zover! De dromen van de oude profeten gaan uitkomen en je gaat het nog meemaken ook.

Zorg dat je er klaar voor bent, bekeer je en geloof dat het waar is dat die visioenen van een leven zoals God dat bedoeld heeft uit gaan komen.

Het leek ons erg logisch dat de vissers wel zo’n beetje op de hoogte waren van een rondtrekkende man met een speciale boodschap die Jezus heette. Misschien waren ze zelfs wel een beetje benieuwd hoe die man in het echt zou zijn.

We bladerden terug in het evangelie volgens Markus. Het verhaal van de doop van Jezus door Johannes en het verhaal van de verzoeking door de duivel gaan precies aan het verhaal van vandaag vooraf. Jezus is klaar om te beginnen en heeft heel wat achter de rug. 

Bij zijn doop heeft hij de stem van God gehoord die zei dat hij de geliefde Zoon van God was, de mens zoals God mensen bedoeld heeft. 

In de woestijn heeft hij gestreden tegen allerlei influisteringen en verleidingen, die te maken hebben met het gewone aardse mensenbestaan. In die strijd heeft hij gezien wat er in het leven echt toe doet en wat nep is.

We konden ons goed voorstellen dat het aan Jezus te zien zou zijn dat hij dit soort diepe en bijzondere ervaringen had doorgemaakt. 

Maar toch: we zagen wel dat wij tweeën veel te nuchter zijn om zomaar met iemand mee te gaan en de hele boel achter te laten. Ook al zou die persoon de oplossing voor alle wereldproblemen in handen hebben en ook al zou die persoon een geweldige uitstraling hebben.

Jezus is geen interessante, inspirerende gast in een praatprogramma

We kwamen erachter dat Jezus, zoals Markus hem beschrijft, niet zomaar een wijze en inspirerende man is. Iemand die je tegenwoordig regelmatig in een praatprogramma tegen zou komen.

Iemand van wie je zegt: Ach, die man hoor ik zo graag, ja, die heeft eigenlijk altijd wel iets zinnigs te zeggen.

Jezus doet iets heel anders met mensen dan ze een wijze gedachte aanbieden.

Jezus brengt ons mensen in contact met wat er voor ons echt toe doet.

Waarvoor we eigenlijk leven en waarvoor we misschien ook wel zouden willen sterven.

Markus laat zien dat het niet zonder gevolgen zal zijn als je je echt met Jezus bezig gaat houden.

Je moet er rekening mee houden dat je echt anders naar jezelf en de mensen om je heen gaat kijken.

Begin van het verhaal

Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat we hier te maken hebben met het begin van het verhaal over Jezus. Markus neemt ons mee in een verhaal dat op het eerste gezicht alleen maar goed kan aflopen: Jezus vertelt dat het koninkrijk van God nu echt werkelijkheid zal worden en hij laat dat af en toe zien door mensen te genezen en boze geesten uit te drijven. Als je niet weet hoe het verhaal afloopt, zou je bijna denken dat we te maken hebben met een feel good movie waarvan je na afloop zegt: Wat een zoet en onwerkelijk verhaaltje was dat.

Over ruim twee maanden vieren we weer Pasen en hebben we voor de zoveelste keer gezien dat mensen het gewoon niet voor elkaar krijgen om te geloven dat de visioenen van het goede leven waar kunnen worden. 

Wij ook niet. Wij zouden niet vol overtuiging meegaan met die man Jezus, hoe stralend hij er ook uit zou zien en hoe pakkend zijn verhaal ook zou zijn.

Wij weten meer dan die vissers van het eerste uur. Wij weten dat het niet zo gemakkelijk is als het lijkt. Dat het veel langer gaat duren dan je denkt. Dat Jezus aan het kruis is gestorven als een mislukkeling.

Maar we weten ook dat Jezus opgestaan is en terug zal komen.

En dat we tot die tijd mee kunnen helpen het visioen levend te houden.

Hoe nuchter we ook zijn en hoe lastig we het ons ook voor kunnen stellen: er komt een tijd waarin het leven is zoals het bedoeld was, waarin het vrede is en waarin we alle angsten achter ons kunnen laten.

We hebben niks in handen om dat op een of andere manier te bewijzen.

Alleen de woorden van en over die merkwaardige man Jezus.

Amen